Otok Malolo Lailai (Musket Cove),  Fidji


Danes zjutraj se je veter umiril, a ne za dolgo. Nekaj čez 11. uro je začel spet vrteti barke na sidrišču in napenjati verige ter tistim na bojah, napenjati mooringe. Pa ravno sem mislil iti na kopno. Pri 23-tih vozlih pa res ne grem, če mi to ni potrebno. Vse imam na barki, ne potrebujem ničesar, bi se pa šel malo razmigati. Valovi so tukaj ravno pravšnji, da lahek dingi spredaj dvignejo in ga potem veter dokončno obrne. Poleg tega pa gledam, da so tudi tisti z večjimi dingiji mokri.

Čez dan berem, urejam fotografije, nič ne pišem (polenil sem se), potem pa se po popoldanski kavi lotim kuhanja jagnječjega Fidžijskega karija. Po mesu sodeč je bila to bol ovčetina. Na koncu je bil kari čudovit in dober, zraven sem skuhal še cassavo (ima še imena: manioka, jucca, … ) za prilogo. Skuhal sem ga za dva krat, jutri bo z rižem. Cassavo pa ne bom več kuhal, ker sem jo danes kuhal čez dve uri, da je bila ravno prav mehka. Preveč gre plina.

Po večerji pa sem šel z arašidi v kino in si pogledal dober film.

Če kdo želi recept, ki je čisto enostaven:

Fiji (Indian) Lamb curry
(za cca 3 osebe) cca 50 minut priprave in kuhanja na plinu

  • 2 žlici olivnega olja (meni je še boljši na dveh jušnih žlicah masla)
  • 1 tanko narezana čebula
  • 500 gr na srednje velike kocke narezano meso ovčetine
    (jagenjček bo bolj za na žar)
  • 5 narezanih strokov česna
  • 1 žlica narezanega svežega ingverja
  • ½ večjega korenčka narezanega na drobne kocke
  • 3 čajne žlice currya
  • 1 čajna žlica dimljene paprike
  • 1 čajna žlica kurkume
  • 1 čajna žlica koriandra v prahu
  • ½  čajne žlice kumine v prahu
  • ½  čajne žlice cimeta v prahu
  • 400 gr zmiksanega paradižnika ( jaz vzamem pelate v konzervi)
  • Ščepec soli (kari je že sam malo slan)
  • Poper in pekoč čili po okusu (jaz dam oboje, čili imam pa svež in pekoč)

Priloga: basmati riž ali kruh naan ali roti (spečeš jo kot palačinko z vodo in testom)

Če pa kuham piščančji kari, pa uporabim piščančje prsi, narežem na kocke, vse ostalo je enako, le čas kuhanja se zmanjša za cca 20 minut.

Dober tek!