Jasmin Čaušević

Rojen sem 1961 leta v Slovenj Gradcu. 

Kot vsi navtični zanesenjaki sem pričel že leta 1986 pluti z gumijastim čolnom in Tomosovim motorjem. Leta 2006 pa sem se tako navdušil nad navtiko, da sem začel pluti na hitrih bivalnih gliserjih, predvsem sem se navdušil nad cenovno ugodnimi motornimi plovili znamke Bavaria. Kot vsakemu navtiku je s časom vsako plovilo meter prekratko, zato sem vedno sanjal o dodatnem metru in ostalih privilegijih, ki ga ponuja večje plovilo.   Leta  2010  sem se preusmeril na jadranje, zato sem začel jadrati na jadrnici.  Jadrnica in jadranje sta me posrkala na morje in od takrat naprej bi tudi zame veljal citat pokojnega Jožeta Horvata, ki pravi nekako tako: »Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!« Postal sem odvisen od morja, vetra, jader in skoraj 11 metrov dolge jadrnice. Zame jadranje pomeni svobodo, neodvisnost in nov kvaliteten način življenja. Plovila sem spremljal tudi po raznih navtičnih sejmih cele Evrope, svoje vtise in novosti s teh sejmov pa sem opisal kot zunanji sodelavec revije Navtika plus. Pišem članke in reportaže prav v tej reviji, kakor tudi po raznih spletnih straneh, forumih in drugih časopisih.

Leta 2014 odrinem na svojo prvo daljšo plovbo od Poreča do Kanarskih otokov. Zato to leto napišem  knjigo Šepet vetra in valov, ki je moja prva knjiga, a upam, da ne zadnja. S knjigo sem želel svet jadranja in pustolovščin na preprost način približati vsakemu ljubitelju morja. V naših glavah prevladuje miselnost, da je za takšno plutje in življenje potrebno imeti posebno jadrnico, da je to cenovno neugodno, da so za takšno plutje potrebne dolge priprave, itd. S to knjigo so vsi miti o tem razbiti! 

Leta 2016 nadaljujem svojo samostojno plovbo iz Kanarskega otoka Gran Canaria do Kapverdskega otoka Sao Vicente. Od tam pa v decembru 2016 sam preplujem Atlantski ocean, ter po 15 dneh in eni uri solo jadranja, priplujem do Karibskega otoka Barbados. Tako postanem eden redkih Slovencev, ki so samostojno prepluli Atlantski ocean.

V prvih tednih in mesecih leta 2017 preplujem in obiščem še dobršen del Karibskega otočja.

Junija 2017 je izšla moja druga knjiga, tokrat prvi slovenski jadralski ljubezensko erotični roman, kateri je zelo lepo sprejet med bralci. Kmalu postane zelo iskana knjiga v knjižnicah in knjigarnah.

Septembra 2017 izide moja tretja knjiga, potopis in nadaljevanje prve knjige, Sam prek oceana.

Oktobra 2017 se odpravim na karibski otok Martinik in nadaljujem svojo plovbo. V trinajstih mesecih plovbe sem obiskal: ABC otoke, otočje San Blas in Panamo, opravil prehod skozi Panamski kanal in zaplul v Tihi ocean. Po 40-tih dneh neprekinjene plovbe po Tihem oceanu sem priplul do Markeškega otočja, nato pa sem obiskal še Tuamotus atole, Družbene otoke, Cookove otoke in otočje kraljevine Tonga.

Januarja 2019 izide moja četrta knjiga Skriti paradiž  (tretji potopis) o moji plovbi od otoka Martinik do otočja Tonga.

Aprila 2019 se odpravim nazaj na Tongo in zaplujem bližje končnemu cilju, da bi obplul svet.

KONTAKT:

One thought on “O MENI

  1. Your style is so unique in comparison to other people I’ve read stuff from.
    Many thanks for your posting when you have the opportunity.
    Keep up the good work!
    Regen Telfer

Komentiranje onemogočeno.