Nova Kaledonija, 6. marec, dan ko se je nad mestom Noumea in celotno državo, znesel letos že drugi močan ciklon. Tokratni tropski ciklon Niran je bil zelo močan ciklon in spada v 5. kategorijo uničujočih ciklonov.  Niran je drugi najhujši tropski ciklon kategorije 5 v južnem Tihem oceanu po ciklonu Yasa, ki za enkrat velja še za najmočnejšega.

Nevihtni veter z zelo močnim dežjem je dosegel največjo desetminutno trajnost s hitrostjo 205 km/h oz. 125 vozlov. Največji izmerjen vsaj enominutni sunek pa je bil 262 km/h oz. 141 vozlov! Na srečo smrtnih žrtev ni bilo, materialna škoda pa je bila spet velika. Čisto realnih podatkov še nimam, a menda je Indigo privezan s šestimi cargo pasovi, nosilnosti 5 ton/kom, le preživel ta uničujoči veter. Kaj vse je na njemu zaradi ciklona uničeno, še ne vem. Po slikah sodeč, ni bilo nič kaj prijetno, kot na morju in ne v suhi marini.

Očitno pa se na Novo Kaledonijo še dolgo ne bo mogoče vrniti. Kot v vseh drugih sosednjih državah, je tudi tu kar pestro kar se tiče virusa Covid. Nova Kaledonija je bila že zdaj zelo zaprta, zato so imeli po statistiki od lani marca do danes komaj 67 primerov te bolezni, od katerih je 58 ljudi ozdravelo, 9 oseb pa ima hujše posledice. Smrtnega primera niso imeli. Zato imajo več ali manj zaprta letališča in stroge ukrepe. Potuje lahko le vojska (Francija-Nova Kaledonija in osebe, ki združujejo družine med Francijo in temi južno pacifiškimi otoki. Predvčerajšnjim so odkrili 9 novih primerov  ter 126 oseb, s katerimi so bili v kontaktu. Zato je zdaj država še bolj zaprta, kot Slovenija. Nošenje maske je pri njih povsod obvezno, za ne nošenje  se kaznuje z globo cca 90 €. Zaprte imajo vse šole, univerze, ter ostale kulturne ustanove, ter vse neživilske trgovine. Ena oseba iz družine lahko gre samo v trgovino, a le za pol ure, 1x na dan. Drugih izhodov ni, zato imajo več ali manj celodnevno policijsko uro. Praktično imajo vse zaprto, dela se od doma, ulice so prazne.  Tako strogo imajo zato, da bi lahko po predvidevanjih, po 15-tih dneh spet dokaj normalno zaživeli.