Rajski otoki južnega Pacifika so res lepi, o njih sem pisal v svojem tretjem potopisu, kot o skritem paradižu. Vendar imajo tudi takšni otoki svoje slabe strani. Ena od njih so cikloni, druga tsunamiji, tretja suša, in še bi lahko nadaljevali. Očitno nas po virusu Covid-19, ki še traja, kaznuje tudi narava.

Prejšnji teden, torej 3.2.2021 je Novo Kaledonijo prešel ciklon Lucas. Njegova predvidena moč naj bi bila druge stopnje, hitrost vetra pa komaj 75 km/h in naj bi prizadel Novo Kaledonijo samo po severni strani otoka in delno tudi njene vzhodne otoke. Vendar je ciklon tisti, kateremu se nabere moč in potem s to nepredvideno močjo udari ravno tam, kjer mu ni treba. Tako je ta dan spremenil moč na 120 km/h, s sunki vetra do 160 km/h ter dosegel 4.-5. kategorijo ciklona (vir: RNZ), (neuradni podatki – sunki do 200 km/h). Prešel je točno čez mesto Noumea, še prej pa je prizadel otok Lifou. Povzročil je več škode, ker na to ljudje niso bili pripravljeni. Če je lanski ciklon Uesi prizanesel Indigu, ga tokratni Lukas ni. Sicer je barka utrpela le manjšo škodo, saj je odtrgalo zvezano in s cargo pasovi pričvrščeno inox ogrodje, kakor tudi nosilec sončnih panelov, skupaj z njimi. Vse je odneslo v drugo barko in poškodovalo še dodatno tudi njo. Vesel sem, da je bilo samo to. Potopilo se je kar nekaj bark za valobranom glavnega mesta na edinem sidrišču. Med njimi je končala tudi 57 feetna jadrnica mojega prijatelja Norvežana. Bil je varno sidran na sidrišču in francoski barki pred njim je počila vrtavka med sidrom in verigo. Ta je z vso silo zadela Norvežanovo barko, kateri je ob še dodatnem pritisku te barke popustilo sidro. Francoska barka se je takoj razletela, zadaj na skalah, Norvežan pa je s svojim močnim motorjem nekaj časa uspel balansirati na razburkani vodi, a ga je močan veter potisnil ob rivo in zabijal barko tako dolgo v beton, da se je ta enostavno razletela. Z njim sem plul in se družil od maja 2018, kjer sva se prvič srečala na Markeškem otoku Hiva Oa. Zadnje leto sva bila veliko skupaj tudi na otokih Fidžija.

Kot da vse skupaj še ni dovolj, je bil danes 10.2.2021 ob 14:19 po našem času zabeležen v bližini Nove Kaledonije močan potres, 2000 m globoko v oceanu z magnitudo 7,5 po Richteru (NBC News) in zato so v Novi Kaledoniji izdali alarm za tsunami. Upam na najboljše.

Kako se je to dogajalo z mojim prijateljem pa na spodnji povezavi in še nekaj fotk.

 

4 thoughts on “New Caledonia News – tokrat iz Slovenije

 1. Jasmin, hudo mi je, ko slišim te stvari in vidim, kako nemočen si glede barke. Upam, da ne boš imel preveč škode, vsekakor pa manj kot tvoj prijatel. Tudi za njega mi je žal, čeprav ga ne poznam. Želim ti , da bi kmalu pisal o kakšnih lepših dogodkih in to v živo s krova tvojega Indiga.
  Želim ti čimprejšnje snidenje z barko, še prej pa, da se mogoče dobiva na kakemu pivcu, predno odrineš na jug.
  Mišo
  pa….mirno morje

  1. Hvala Milo! Stvari se že urejajo in upam na boljše čase, kaj drugega pač ne moremo storiti, kot čakati. Vsi smo v istem loncu v katerem nas kuhajo!

   1. Pisal si tako, da sem že mislil, da si dol. Žal mi je za prijateljevo barko. Upam, da te ne doleti kaj takega. Mirno morje in ravno prav vetra. Tomaž

    1. Nisem dol, covid še temu ne dopušča, a upam, da bo to še v prvi polovici leta. Tudi sam upam, da se ne zgodi kaj podobnega. Se še ujameva, preden odpotujem. LPj

Komentiranje onemogočeno.