IZBRUH VULKANA POD GLADINO TIHEGA OCEANA

Si lahko zamislite plovbo iz enega otočja proti drugemu in v lahkotnem dnevu, ki je enak drugim dnevom, ko je morje skoraj mirno, pred sabo zagledate plavajočo pregrado. Reef oz. koralni greben? Nasedel bom! GPS ne kaže ničesar, razen globine nekaj tisoč metrov. Kaj je zdaj to? Vzameš daljnogled in gledaš. Kamnina, nekaj trdega, nikjer konca,… Vem, tega na našem varnem Jadranu ni, tu kjer sem pa jaz, se vsakih nekaj let zgodi nenavaden pojav, ki je naravnost zastrašujoč. 

Avstralski par Michael Hoult in Larissa Brill sta v Facebooku podrobno opisala svojo izkušnjo s tem nenavadnim pojavom. Ko sta pred cca dvema tednoma s svojim katamaranom Roam plula iz Tonge proti Fidžiju sta kar naenkrat naletela na nekakšno umetno barijero ali plavajoči splav. Nekaj dni prej, je nekaj milj od Tonge, prišlo do podvodnega vulkanskega izbruha, ta pa je na površini pustil 150 kvadratnih kilometrov t.i. plovca! (Plovec je porozna vulkanska kamnina, ki nastane z zelo hitrim strjevanjem pregrete viskozne in s plini bogate lave ali z mešanjem lave in vode. Porozna struktura kamnine je posledica istočasnega hitrega padca tlaka in hitrega ohlajanja. Padec tlaka povzroči zmanjšanje topnosti v lavi raztopljenih plinov, na primer vode in CO2. Lava se zato speni, zaradi istočasnega hitrega ohlajanja pa plinski mehurčki v kamnini zamrznejo. Plovec spada med vulkanska stekla, ker nima nobene kristalne strukture. Na začetku so zelo ostra in abrezivna, skozi čas pa to postane gladka, puhasta kamnina.)

“Nič več ne vidim vode in le praskanje kamenja slišimo po trupu. Plovilo sem upočasnil na 1 vozel hitrosti, a je bilo še vseeno zastrašujoče, ko smo se prebijali čez to nenavadno gmoto kamnin.” je dejal Michael.

Tako imenovani plavajoči otok, znan kot škrlatni splav, se postopoma odpravlja proti avstralski obali in je tako velik, da ga je prav enostavno  spremljati preko satelita. Predvsem pa predstavlja nevarnost za plovila na tem območju, saj so te kamnine zelo ostre in krhke, da jih z lahkoto posrka hladilni sistem za motor, črpalka za morsko vodo, črpalka za izpiranje WCja, itd.

A v slabem je tudi nekaj dobrega je rekel profesor Scott Brayan, ki že nekaj let opazuje te dogodke in pojave: »Na tem ogromnem t.i. kamninskem splavu se bo v času plutja do Koralnega morja, naselilo ogromno morskih organizmov. Ko bo ta prišel do cilja, bo na njem cela vrsta različnih alg, koral, rakov, polžev,  črvov, manjših rib in še drugih živali, ki bodo imele te milijone kamnin za svoj novi dom. Pravzaprav pa je to zelo dobro, da se na že skoraj odmrli veliki zaščitni greben naseli novo življenje in ga s tem obnovi. Temu pojavu rečemo naravna regeneracija.« 

Jaz pa upam, da bo čim manj nesreč ob tem nenavadnem pojavu, čim manj škode na plovilih in njihovih segmentih.

(Katamaran Roam je plovilo podobno jadralnemu katamaranu, le da nima jamborja in pluje le z motorjema. Trenutno se Roam z Michael z Larriso nahaja na Fidžiju v Vuda marini, kjer je privezan tudi Indigo).

Originalno besedilo, slike in video pa najdete na tej povezavi.

2 thoughts on “29. avgust, 2019

Komentiranje onemogočeno.