SAM ČEZ ATLANTIK OD KANARSKIH OTOKOV DO KARIBOV  (december 2016)

Dozorela je želja in odplul sem iz Las Palmasa (Gran Canaria) proti Kapverdskim otokom, kamor sem po 899 navtičnih miljah priplul na otok Sao Vicente in se v marini v mestu Mindelo  po šestih dneh in sedemnajstih urah privezal, ter odpočil.  Natočil sem še vodo, dotočil gorivo in naslednji dan odplul čez Atlantski ocean. Prijetno jadranje v prijetnih pasatih je po enem tednu prekinila nevihtna fronta, tej pa so sledili visoki nekaj metrski valovi in seveda jadranje v vetru čez 46 vozlov. Po petnajstih dneh in eni uri, ter po 2.215 navtičnih miljah sem se privezal v mestu Bridgetown na Karibskem otoku Barbados. Za mano je iz Las Palmasa 3.114 NM, kar pomeni 21 dni in 20 ur same plovbe do Kapverdskih otokov in potem dalje čez Atlantik do Karibskega Barbadosa. Bilo je vsega,… lepega in hudega. S tem podvigom sem se zapisal med redke Slovenske jadralce, ki so pred mano prepluli Atlantski ocean.

Več o tej plovbi je opisano v moji tretji knjigi, Sam preko oceana, ki izide predvidoma v avgustu 2017.

OD TRIBUNJA DO MALTE    (oktober 2016)

Še na plovbi po Kanarskih otokih sem bil v kontaktu z jadralskim kolegom Ambrožem in ker je on prevzel dostavo jadrnice iz Tribunja do Malte, bil pa je sam, sva se dogovorila, da mu prijateljsko pomagam v jadranju do cilja. Zastavila sva si pot, dneve in vse kar je potrebno, da zaplujeva skupaj. To je bilo  dejansko moje prvo daljše jadranje v družbi, saj jadram večinoma sam, a ker je Ambrož dober jadralec sem verjel, da bo z njim prav prijetno deliti obojestranske užitke in seveda tudi jadralsko znanje. V dvanajstih dneh jadranja sva po etapah prispela do cilja, vmes pa sva se ustavljala na otoku Vis, v Italiji pa v Vieste, Mola di Bari, Brindisi, Rocella Ionici, na Siciliji v Siracusi in končno na otoku Malta v Valletti.

KANARSKI OTOKI 

Sledilo je nekaj pavze od jadranja zaradi obilice dela doma, ko pa je bil čas, pa sem skočil na jadrnico in jadral med Kanarskimi otoki. Tako sem si podrobno ogledal otoke Gran Canario, Tenerife, La Gomero, La Palmo, Fuerteventuro, Lanzerot in Graciozo. Edini otok katerega nisem obiskal je bil Hiero. Morda pa ga obiščem kdaj drugič.

Več o tej plovbi je opisano v moji tretji knjigi, Sam preko oceana, ki izide predvidoma v avgustu 2017.