VOŠČILO

Življenje je plovba,
za katero nihče ne dobi zemljevida.
Vsakdo pluje po svoje, in si sproti riše svoj zemljevid.
Vsaka začrtana pot je nov nova ruta za vse,
ki plujemo po poteh življenja.
Naj bo Novo leto plovba dobre volje, ljubezni in zdravja!

Hvala vsem sponzorjem, donatorjem in vsem tistim, ki me berete, ter ste z mano na moji plovbi življenja! Srečno!

 

CURACAO – Otočje ABC – N. Antili 

Pri dvigu sidra in vlečenju verige se mi je že malce zarjavela in neugledna sidrna veriga zataknila med vinč in nosilec sidrnega vinča, kar pomeni, da sem moral uporabiti vzvodno cev in silo, da sem zataknjeno verigo spravil nazaj v skladišče verige. Med tem pa sem na mokri palubi nerodno stopil in klecnilo mi je koleno. Vedel sem, da so se poškodovale moje križne vezi na desnem kolenu, zato bo potrebno z obvezanim kolenom in obkladki dva ali tri tedne počivati. Sidranje na otoku Curacao je dovoljeno, zato sem sidral v Fuikbaaiu, kjer je med tednom blažen mir, med vikendi pa se domačini sprostijo z glasno glasbo, množico dišav, ki se vonjajo z vročih BBQ na obali, in seveda z vsemi vodnimi športi, kar jih poznamo.

   klikni za večje

KLEIN CURACAO – Otočje ABC – N. Antili 

Mali otok nekje 6 NM nazaj proti otoku Bonaire me je navdušil s sanjsko plažo, podvodnimi živimi bitji in seveda s čudovito turkizno vodo. Sidranje je tu več ali manj na lastno odgovornost, saj je nad tektonsko kamnito ploščo le 20 do 30 cm belega peska in sidro slabo drži.  Pred obalo je sicer nekaj boj, ki so brezplačne, a večino časa zasedene, saj je ta ne naseljen otok zanimiv tako nam morjeplovcem kot tudi hotelskim turistom, kateri pridejo na otok z raznimi turističnimi agencijami. Na otoku je prepovedan ribolov in podvodni lov rib. V času lepega vremena in dokaj zmernega vetra je bivanje ob otoku primerno, v primeru slabega vremena pa nas na možnost nesreče opozarja nekaj nasedlih bark, katere se nahajajo na vzhodnem delu otoka.

    klikni za večje

 

OPRAVIČILO BRALCEM

Opravičujem se bralcem moje spletne strani, saj kar nekaj časa spletna stran ni delovala ali pa je delovala izredno počasi. Zato smo zamenjali ponudnika te storitve in postavili stran na novo. Upam, da bo zdaj stran delovala ne moteno in da bodo strani sproti ažurirane.

 

CURACAO – Otočje ABC – N. Antili 

Otok Curacao je največji otok med otoki ABC (Aruba, Bonaire, Curacao) in spada k Nizozemskim Antilom. Njegovo glavno mesto je Willemstad in je zelo veliko saj šteje čez 140.000 prebivalcev. Center mest je zgrajen v kolonialni arhitekturi nizozemskega stila.   Težko se je kje na otoku sidrati razen v  rokavu Spanish Water, kjer pa je potrebna pazljivost pri plovbi saj je poln plitvin. Seveda so v njem tudi marine, a so precej drage, kot je drago tudi življenje na tem otoku. Tu v rokavu je mirno, zato sem se lotil montaže zložljivih stopnic na jamborju. Vsak dan po malem in na koncu se je delo poplačalo, saj so vse stopnice na svojem mestu. Jutri pa grem spet malo v raziskovanje mesta, potem pa mislim počasi obiskati še Kline Curacao, majhen nenaseljen otok, nekaj milj od otoka Curacao.

 

CURACAO – Otočje ABC – N. Antili 

Po kratkem počitku in premoru le zaplujem s prijetnim pasatom proti sosednjemu otoku Curacao. Za 38 NM sem potreboval dobrih 6 ur. Nekako sem pričakoval, da bom tu videl vso lepoto Antilov. Ko pa sem vplul skozi plitvine in usek do Spanish Water, se mi je vse podrlo in vedel sem, da je Bonaire lepši. Še več in še bolj se mi je pokazalo kako neobljuden otok je to, ko sem ga prevozil po dolgem in počez po notranjosti. Najraje bi se vrnil nazaj.

 

BONAIRE – Otočje ABC – N. Antili

Po 472 NM sem le priplul do otoka Bonaire. Za to sem potreboval 3 dni 7 ur in 30 minut non-stop solo jadranja. Otok Bonair me je pred mestom očaral s svojo modrino morja, s svojo lepoto in čarom majhnega otoka na katerem se nahajata samo dve mesti. Prijaznost ljudi me je pričakala na vsakem koraku. Najprej se malo spočijem, potem pa grem dalje, čez kakšen dan ali dva.

 

MARTINIK – BONAIRE  472 NM  (Fort de France, 6.11.2017)

Že kot otrok sem risal jadrnico z razpetimi jadri, nekje zgoraj nad njo je bilo vedno nasmejano sonce, spodaj pa se je bohotil ribji svet. Morda sem že takrat začutil, da bo jadrnica moj dom,  delfini moji prijatelji in morje bo postalo široka cesta. Jadranje za mene že dolgo ni več stvar luksuza. Meni je to postal del trenutnega življenja. Danes sva Indigo in jaz, končno pripravljena. Rane sva zacelila in postala bova eno. Nekaj dni in noči bo potrebno, da v neprekinjeni plovbi po Karibskem morju doseževa cilj, Nizozemske Antile, otok Curacao. Se beremo čez nekaj dni!

 klikni za večje

 

NAZAJ K INDIGU

Skupaj sva preživela visoke oceanske valove, neusmiljeno so naju poganjali močni vetrovi in nevihte. Trgali so ji jadra, meni srce, a duše nama niso vzeli. Tudi volje ne. Ko je samevala, jo je dosegel še hurikan Maria. Z rahlimi poškodbami me je pričakala z odtrgano anteno, odtrganim radar reflektorjem, z natrgano desno pripono, rahlimi lepotnimi poškodbami trupa, nekaj vode v notranjosti od močnega hurikanskega dežja, itd. »Zalizala« bova bojne rane in se podala kot Don Kihot z Rosinante  na novo pot. Nočeva boja, ne z mlini na veter, ne z morjem in ne z nevihtami. Želiva si zmeren veter, zmerne valove in srečno pot do cilja. Ko sva skupaj, sva eno, zaupava si, kot nama zaupajo  sponzorji in donatorji.

 

HURIKAN MARIA PUSTOŠIL PO OTOKU MARTINIK

Hurikan Maria je tokrat dosegel Karibski otok Martinik in naredil kar nekaj škode. Morje se je drastično dvignilo in je skupaj z ogromno količino padavin poplavilo glavno mesto Fort de France. Za nameček pa je veter s hitrostjo več kot 250 km/h podiral ter opustošil vse pred sabo. Telefonija, internet in elektrika so v večini odklopljeni in je trenutno nemogoče dobiti poročila o stanju v marini in o SY Indigo. Upam na najboljše!

   klikni za večje

NOV  HURIKAN “MARIA” NAD KARIBI  

Nad Karibskim otočjem se razvija nov hurikan z imenom Maria, ki bo že jutri  dosegel Karibsko otočje in tako bo svojo moč pokazal otokom, ki do sedaj niso utrpeli večje škode, kot sta Dominika in Guadalupe. Otok Martinik bo doživel moč vetra, dežja in valove,… oko hurikana pa ga po vsej verjetnosti ne bo doseglo. Indigo je spet v nevarnosti.

  klikni za večje

PACIFIK   2017-2018

od Karibov do Avstralije

  klikni za večje

No pa jo imam. Predvideno tretjo etapo za sezono 2017-2018. Plovba ima predvideno plutje preko Panamskega prekopa, kateremu sledi 3800 N. milj Tihega oceana. Le-tega nameravam prepluti v 30-tih dneh brez postanka.  Prvi otoki po tej dolgi in utrujajoči plovbi so otoki  Francoske Polinezije Markezi, katerim sledi še mnogo drugih tihomorskih otokov. Pot je dolga 12.000 N. milj (22.200 km).

 

HURIKAN IRMA   (September 2017)

Hurikan Irma se je okrepil na Atlantskem oceanu in v svoji najmočnejši peti stopnji, pri hitrosti več kot 280 km/h, prihaja proti Karibskim otokom. Na enem od njih me čaka barka Indigo in upam, da se ji ne pripeti nič hudega. Z njo si želim čez nekaj tednov nadaljevati plovbo po oceanih. Sočustvujem z domačini, kateri bodo v enem od najhujših hurikanov na tem območju izgubili vse svoje, kar imajo.

 

OD KATALONIJE DO PORTOROŽA (MAJ 2017)

Spet sem se znašel še v enem transferju barke, tokrat na povabilo prav tako zelo izkušenega jadralca Mirana, ki me je povabil, da se mu pridružim na transferju barke Beneteau 31.  Z veseljem sem se mu pridružil in tako sva prispela v marino Španskega mesta L’Escala in skupaj s francoskim lastnikom barke, ter njegovo partnerko, zapluli proti cilju. Tokratni cilj je slovenska marina v mestu Portorož. V devetnajstih dneh, od tega smo tri dni čakali na ugodno vreme, smo preko otoka Menorce in sardinijskega otoka S. Pietro, pripluli na Sicilijo v mesto Cefalu. Od tam naprej na eolski otok Lipari, tu pa preko Messinske ožine do kalabrijskega mesta Crotone, ter nadaljevali do Otranta in zaključili Italijo v mestu Vieste, od koder smo prečkali jadransko morje in ob hrvaški obali pluli vse do Portoroža. Prepluli smo 1.377 navtičnih milj, od tega sva z Miranom plula devet dni tudi čez noč in se menjavala za krmilom. Kljub temu, da nisem vajen pluti v tandemu, sem brezskrbno spal, kadar je prevzel krmilo Miran, saj je on kot živi leksikon navtične teorije, obvladal tudi prakso in to z odliko!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja